Ledare/Debatt

Kvinnor, statistik och politik

Rubriken skulle kunna vara tagen ur ledarskribentens lathund, men vad döljer sig bakom den när man ser på Symf:s verksamhet?

Kvinnor
Den tid då yrkesmusikern per definition var en gubbe i frack är sedan länge förbi. Av förbundets medlemmar är idag närmare 40 % kvinnor, och andelen lär snarare öka än minska i framtiden. Men, detta har inte fått genomslag bland oss förtroendevalda. Förbundsstyrelsen har under senare tid diskuterat vad som kan göras, och kommer att föreslå kongressen att till den nya styrelsen uppdra att aktivt arbeta för jämställdhet bland förbundets förtroendevalda.
Men vad beror detta på, och vad kan vi göra för att åstadkomma en förändring? Är arbetet i avdelningsstyrelserna låst i förlegade former, eller finns andra strukturer som utestänger kvinnliga medlemmar från förtroendeuppdrag? Ska vi genomföra fackliga utbildningar med kvinnliga medlemmar som målgrupp?
Frågetecknen är många, och styrelsen behöver hjälp av er medlemmar för att få ideer och förhoppningsvis starta en debatt kring detta!

Statistik
När 1994 års avtal öppnade för lokala förhandlingar var tanken att vi skulle få draghjälp av varandra i förhandlingsarbetet. På vissa håll har detta gett resultat, men mycket återstår att göra. För att komma vidare är en hanterbar lönestatistik en förutsättning, och detta är idag en prioriterad fråga för vår personal. Sedan en tid tillbaka finns på vår hemsida en onlinestatistik tillgänglig för avdelningsstyrelserna, och denna fylls på efterhand. För att detta ska fungera måste kansliet få uppgifter från avdelningarna, men tyvärr brister det alltför ofta i denna rapportering. Till dags dato har endast 9 avdelningar kommit in med 2004 års löner! För att förbundet ska kunna ge fullgod service till de lokala förhandlarna måste alla ta sin del av ansvaret.

Politik
Under hösten kommer den statliga orkesterutredningen att fullfölja sitt arbete, som ska vara avslutat strax efter årsskiftet. Förbundet har under utredningens gång haft täta och goda kontakter fr.a. med utredningssekteteraren, och förhoppningen är att dessa ska fortsätta under hösten. Vad som kommer ut av utredningen är det ännu ingen som vet, men min tro är att denna, till skillnad från många av sina föregångare inom musikområdet, inte kommer att förpassas till någon skrivbordslåda utan lägga fram konkreta förslag till förändringar. Kansliet och styrelsen kommer att informera om och när vi har mer konkreta uppgifter kring detta.

Dessa är några av de frågor som dök upp utifrån rubrikens innehåll. Självklart finns det många fler, inte minst vad gäller den service som avdelningar och medlemmar behöver från förbundet. Men även här behöver kansli och styrelse hjälp: vad är viktigt för dig som medlem och er som lokalvdelning? Skriv, ring eller maila till oss i styrelsen eller till vår personal!

Sist men inte minst så närmar sig vår kongress. (Mer om denna på annan plats i tidningen) Förhoppningsvis är detta den sista av sitt slag, då förbundsstyrelsen i sitt förslag till nya stadgar föreslår att de fyraåriga kongressperioderna försvinner och att kongressen ersätts av årliga förbundsmöten. Anledningen är att omvärlden idag förändras så snabbt att vi måste kunna ta beslut om förändringar i inriktning och policy på ett snabbare sätt än tidigare. Detta är förutsättning för att ge förbundet en roll och röst i den musikpolitiska debatten både nationellt, regionalt och lokalt.

Återigen, hör av er!!

Bosse Olsson, tf förbundsordförande