Ledare/Debatt

Kulturen i valet

Det nummer av Symfoni du håller i din hand kommer tidigare än planerat. Vi beslutade att göra ett temanummer inför valet, med fokus på våra yrkesfrågor. Inga pekpinnar, men förhoppningsvis några svar på frågor som är centrala för oss!

Att tro på en valrörelse med kulturfrågor i centrum är naivt, men vi kan peka på några frågor där vi och vårt område missgynnas genom beslut inom andra politikområden: skatteeländet för frilansare och den olösta frågan om en heltäckande lösning av pensionerna. Här gäller det att finna lösningar där vi som yrkesmusiker inte längre diskrimineras mot andra yrkesgrupper. Om så inte sker visar det bara på förakt mot en hel yrkeskår.
Valet är ditt, men undvik soffliggarpartiet!

Den 16 augusti gick remisstiden ut för den statliga orkesterutredningen. (Du hittar Symf:s remissvar på www.symf.se.) Det är svårt att se någon enhetlig linje i de många svaren, men en gemensam nämnare är kritik mot hur utredningen presenterar statistiska uppgifter, framför allt när det gäller publiksiffror. Den minskning med 40 procentenheter som utredningen talar om har starkt och med goda skäl ifrågasatts. Utredningen har med all rätt gjort en kritisk granskning av våra verksamheter, men tyvärr måste det konstateras att det icke kvalitetssäkrade statistikmaterialet kastar en skugga över helheten.

Vad gäller förbundets svar vill jag ändå lyfta fram en fråga där vi är helt överens med utredarna: behovet av en ökad kunskap om orkesterområdet bland de intressenter och beslutsfattare som finns. Här har naturligtvis Symf, men även Svensk Scenkonst, ett ansvar för att ge en korrekt information om våra gemensamma villkor. Det är därför glädjande att SvS i sitt svar på ett tydligt sätt pekar på behovet av respekt för musikeryrkets speciella förutsättningar och krav, inte minst diskussionen kring yrkesroll och arbetstidsuttag.

Bosse Olsson,
förbundsordförande