ledare

Ovisshet - förändring - förnyelse

Så är då sommaren över och säsongen har dragit igång. Många förväntningar brukar man ha med sig i bagaget efter semestern. Det är inte alltid positiva förväntningar man bär med sig, en stor portion ovisshet brukar också ingå i packningen.

Något som jag återkommit till upprepade gånger under förra året, är avsikten att förändra och förnya verksamheten inför framtiden. Det arbetet lär accellerera under året och förhoppningsvis leda till flera färdiga förslag nästa sommar. Sedan har vi den därpå följande säsongen på oss att finslipa detaljerna inför kongressen 2005. Min förhoppning är att hitta en modell som gör det lättare att få fler yngre medlemmar och fler kvinnor att åta sig uppdrag i förbundsstyrelsen likaväl som i avdelningsstyrelserna.

Äntligen är också vår nya medarbetare, Pia Stråle i tjänst. Hon började den 4 augusti och är nu i full färd med att tränga in i våra frågor och att skaffa sig en överblick av förbundet. Det är en välkommen förstärkning av kansliet. Kansliet byggs för närvarande om för att kunna härbärgera ytterligare en anställd. Förbundsstyrelsen har valt att lägga resurser på en ombyggnad istället för att byta lokaler och därmed få en högre hyra. Nu passar vi samtidigt på att förbättra tillgängligheten för er som vill kontakta kansliet genom att ringa. Vi söker en annan telelösning än den som vi har nu. Mer info följer vartefter. Ni kan även förvänta er att hemsidan kommer att uppgraderas oftare.

När det gäller våra interna kommunikationer inom förbundet, vill jag betona vikten av att man på avdelningsnivå tar ansvar för att hantera den elektroniska posten. Detta säger jag med anledning av de diskussioner som fördes på representantskapet i våras. Det visade sig ju vara så illa att på något ställe visste man inte ens var datorn fanns.

På representantskapet beslutades också att upprätta ett nytt system för hantering av lönestatistik. Den nuvarande formen för statistik är alldeles för ”trubbig” och måste alltså ”vässas”. Jag ber alla som kommer att drabbas av detta merarbete att inse värdet av en statistik som vi kan använda internt i verksamheten, men framförallt utåt gentemot våra motparter. Jag föreställer mig att det i samband med uppbyggnaden av ett nytt system blir en del merarbete, men att det när systemet väl är i bruk ska vara tämligen enkelt att uppgradera uppgifterna.
Om vi bara i vanlig ordning hjälps åt så ska det nog gå bra.

När det gäller ovissheten inför framtiden kan jag självklart inte undgå att kommentera den absurda situation som råder för Malmö Opera o Musikteater (MOMT). För er som inte känner till läget ska jag försöka mig på en mycket kortfattad beskrivning. Man vill inför framtiden krympa anslagen till en nivå som innebär att t ex halva orkestern skulle sägas upp. Detta i sin tur medför att man endast skulle kunna spela musicals. Möjligen kan man förvänta sig en operauppsättning vartannat år. Det har till och med uttalats från politikerhåll att man väl kan åka till Köpenhamn om man vill se opera. För det första innebär en eventuell uppsägning av drygt trettio musiker att flera procent av vår totala arbetsmarknad försvinner, flera är vi inte. För det andra så innebär det att en stor del av södra delen av landets befolkning inte skulle ha tillgång till en operascen. Det är närmast chockerande att en region som beskriver sig som expansiv och framtidsorienterad skulle vara utan tillgång till ett forum för en viktig och central del av vårt kulturarv. Vi kan bara uppmana såväl stat, region och kommun att tänka om. Bevara och utveckla Malmö Opera o Musikteater.

Trots all ovisshet och allt arbete som väntar önskar jag alla medlemmar en trevlig höst.

Peter Höglund
Förbundsordförande