ledare

Kongress med vittring på framtiden

SYMF har avhållit sin femte ordinarie kongress och går därmed in i en ny kongressperiod under vilken förbundet kommer att passera 20-års strecket. Ett viktigt beslut med bäring på tiden bortom de tjugo åren var kongressens uppdrag till den nya förbundsstyrelsen att väcka debatt bland medlemmarna om hur SYMF och överhuvud den fackliga verksamheten på kulturområdet bör utvecklas och stärkas, och utifrån denna presentera ett underlag för beslut om förbundets framtid vid nästa ordinarie kongress.

Debatten bör drivas så förutsättningslöst som möjligt. Det finns en generation i förbundet som varit med från början och kan bidra med sina erfarenheter och värderingar av den omställning, som själva bildandet av SYMF innebar. Samtidigt har det naturligtvis under åren skett en föryngring av medlemskadern och därför borde man kunna förvänta massor av nya och friska idéer.

Rent tekniskt finns det ju idag många verktyg att utnyttja för att få fram sitt budskap. Först har vi tidningen, som visserligen utkommer glest men i gengäld når alla medlemmar, sedan finns det e-mail och fax och inte att förglömma gamla hederliga brev per post. Man kan också mejla till vår web-master Ingvar Hällerståhl och få inlägg lagda på hemsidan. Alla synpunkter kommer givetvis att samlas till förbundsstyrelsen för att ligga till grund för dess ställningstagande.

För att stimulera och tillföra fakta till debatten kommer förbundsstyrelsen att sammanställa ett PM med dels läget i dag och dels olika förslag och frågeställningar med sikte på framtiden.

En given fråga är naturligtvis om en förändring behövs och i så fall varför. Debatten på kongressen visade på behovet av nyorientering inåt och utåt i förbundet men lämnade alltså frågan om lösningar öppen för vidare diskussion och bearbetning. Förutom service och information till medlemmarna kommer även i fortsättningen naturligtvis lönepolitik och förhandlingar att inta en central plats i förbundets arbete, men andra arbetsmarknadsfrågor kommer troligtvis att fordra allt större uppmärksamhet och ta större plats. Det nationella kulturklimatet likaväl som det intereuropeiska och globala kommer att få ökad betydelse för arbete och utkomst. Det innebär utmaningar som för att bearbetas kräver resurser både personellt och ekonomiskt.
Dessa resurser måste tillskapas antingen av SYMF ensamt, vilket är orealistiskt med det medlemsantal vi har idag, eller i samarbete med övriga fackförbund på kulturområdet, vilket sannolikt är den enda vägen. I vilka former och hur djupt detta samarbete bör drivas är en angelägen fråga.
Alltså en öppen, förutsättningslös och engagerad diskussion emotses.

Olav Gullbransson
Förbundsordförande