ledare

FOKUS PÅ FACKLIG KULTURPOLITIK

Sommaren, som motades bort av en aldrig sinande ström av lågtryck, har övergått till en behagligt blid höst - åtminstone på Västkusten. Höst betyder ju också skörd, men för oss alla innebär det snarare början av en ny odlingsperiod.

För förbundets del kommer arbetet i höst och vinter förutom den grundläggande medlemsservicen att sikta in sig på två plan: dels ett nationellt med sikte på ett nytt avtal och uppföljning av valets eventuella inverkan på kulturpolitiken, dels ett internationellt, som tog sin början med NMU:s kongress i början av september.

Avtalsförhandlingarna har precis tagit sin början och det är i dag inte mer att säga än att det skett en presentation av respektive förslag den 8 och 24 september.

Så här efter valet ser konsekvenserna ut att bli en försvagad socialdemokratisk regering, som måste söka stöd hos andra partier. Hur denna konstellation kommer att se ut, och om en regeringsombildning kommer att ske, visar sig så småningom. Däremot står det helt klart att förlusterna för socialdemokraterna samt framgångarna för vänsterpartiet och kristdemokraterna medför en förändrad sammansättning av det för SYMF så viktiga kulturutskottet. Vi har för avsikt att så snart som detta klarnat, avtala ett möte med utskottet för presentation och kulturpolitisk diskussion.

Nordisk Musiker Unions kongress ägde rum 4 - 6 september. Eftersom isländska Musikerförbundet stod på tur att överta ordförandeskapet och sekretariatet, avhölls kongressen på Island. Motionerna behandlade bl a stadgefrågor, upphovsrätt och hälsoproblem. Det beslöts att gemensamt i Norden agera i fråga om audiovisuella rättigheter och att beträffande hälsa kartlägga det arbete och de undersökningar som i de nordiska länderna gjorts speciellt på musiker. Äldre musikers problem, med anledning av förslitning och den press som ständigt ökade krav ställer, skall därvid särskilt beaktas.
Artisters och musikers hälsoproblem är numera föremål för ingående diskussioner över hela världen. Problemen är desamma från land till land. Vilket bekräftas av att FIM:s (Internationella Musikerfederationen) kongress 9-11 oktober också kommer att ha motioner om hälsofrågor på dagordningen.

En annan viktig internationell fråga som kan få allvarliga konsekvenser är det så kallade MAI-avtalet. MAI står för ²The Multilateral Agreement on Investments². Avtalet har i stor hemlighet förhandlats fram inom OECD och syftar till att undanröja alla hinder för investeringar och kapitalflöden över gränserna. KLYS arbetar med frågan, vilket också framgår av intervjun med dess ordförande Peter Curman i detta nummer. Avtalet är ännu inte färdigt, så förhoppningsvis finns det möjlighet att påverka innehållet. Men det är, som i alla internationella överenskommelser, mycket svårt att få genomslag och kräver ett kraftfullt internationellt samarbete, om man överhuvud taget skall ha någon chans. Även om vi genom KLYS har en bevakning av frågan är det av stor betydelse att alla organisationer är insatta i problematiken.

Olav Gullbransson
Förbundsordförande