Ledare/Debatt

Fan må vara teaterdirektör

Visst, det är inte lätt att vara chef. Men det finns en grundläggande förutsättning för ett fungerande chefskap: att ha förmåga att och vilja till att skapa ett öppet och respektfullt arbetsklimat. När förutsättningarna för detta saknas går det som det nyligen gått hos Malmö Symfoniorkester, MSO .

Att MSO:s tidigare VD har fått lämna sitt uppdrag var resultatet av en lång och plågsam process för alla inblandade parter. Symf:s medlemmar och förtroendevalda i MSO har målmedvetet arbetat med frågor kring förhållandena på arbetsplatsen. Arbetet har utgått från engagemang för och omsorg om orkestern. De fackliga organisationer som representerar MSO:s tekniker och administratörer, (Teaterförbundet och Unionen) stöder de synpunkter och den kritik Symf framfört. Dessutom, och det är viktigt, har oberoende undersökningar pekat på allvarliga brister i arbetsmiljön.

Det är därför både förvånande och bekymmersamt att ta del av arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonsts kommentarer till VD:s avgång: "Men att göra åsiktsskillnader till "arbetsmiljöproblem" som beror på vd:s agerande leder bort från de verkliga problemen." (Uttalandet i sin helhet finns på svenskscenkonst.se) Att på detta sätt framställa väl identifierade arbetsmiljöproblem som partsinlagor utifrån åsiktsskillnader i ett antal frågor är verkligen något som leder bort från de verkliga problemen!

Tyvärr gav VD:s avgång inte upphov till det lugn och den arbetsro som organisationen så väl behöver för att komma vidare. När en tillfällig VD skulle rekryteras valde MSO:s styrelse att helt bortse från personalens synpunkter. Resultatet är en situation där våra lokala förtroendevalda för tillfället inte ser några möjligheter till konstruktiv samverkan och dialog på arbetsplatsen. Detta innebär att de fackliga frågorna nu hanteras av förbundet på central nivå. Det här är ingen situation vi vill ha, och vår ambition som part är att visa och ta ansvar i en process som leder fram till ett arbetsklimat vid MSO som åter präglas av ömsesidig respekt och förtroende.

Även om den här sorgliga historien präglats av ett totalt ointresse att ta del av de anställdas synpunkter får vi inte sluta att vara tydliga i berättigad kritik mot missförhållanden på arbetsplatsen. Ibland kan det kanske finnas anledning att fundera på vem eller vilka som är slutmålet för de kritiska kommentarerna. Jag är övertygad om att många chefer på vårt område ibland får fatta beslut utifrån huvudmannens intentioner som upplevs som problematiska för den enskilde.

Som alla vet är 2014 ett valår. Om kulturpolitiken i allmänhet och vårt område i synnerhet kommer att synas i debatten är det ingen som vet. Vad vi däremot vet är att vi kan göra skillnad om Symf kan synas och ge röst åt våra frågor. Förbundsstyrelsen och kansliet har en tid bollat med olika tankar kring detta, och vi hoppas kunna presentera något eller några förslag innan jul. En förutsättning för att göra något som ger genomslag är att vi alla är med på tåget, den spridning vi har genom alla arbetsplatser från söder till norr ger oss möjlighet att synas över hela landet.
Har ni tankar och idéer kring detta, hör gärna av er till styrelse och kansli!

Sist men inte minst: våra kollegor i Marinens Musikkår i Karlskrona är återigen hotade av uppsägning. MMK är en viktig del av det som återstår av professionell svensk blåsmusik. Symf har stött med uttalanden och material, men vi kan alla dra vårt strå till stacken, stödupprop finns på nätet. Eller gör som våra medlemmar och vänner i Gävle Symfoniorkester, skicka ett protestbrev från avdelningen!
Det är visserligen mycket höstmörker kvar innan året är slut, men detta är årets sista nummer av Symfoni, så en god jul och ett gott nytt år i förskott önskar förbundsstyrelse och kansli er alla!

Bo Olsson,
förbundsordförande