Ledare/Debatt

Efterlängtat besked om a-kassan

Den 20 oktober kom beskedet att TAK, Teaterverksammans a-kassa, slås ihop med Unionens a-kassa. Det är ofta tunnsått med glada nyheter på vårt område, men i det här fallet är det riktigt bra! Inte nog med att kostnaden för a-kassan sänks med drygt 270 kronor per månad, dessutom säkras kvaliteten och servicen då TAK:s personal följer med och bildar en kultursektion inom UnAk. För oss som musiker innebär det att kostnaden för medlemskap i både Symf och a-kassa i stort sett går tillbaka till den nivå som gällde innan regeringens a-kassereform infördes.
Förhoppningsvis gör detta att fler slipper välja förbundsmedlemskap eller a-kasseanslutning, utan i stället får råd med den trygghet som den fackliga anslutningen tillsammans med a-kassan ger.

När detta skrivs är vi på väg in i en ny central avtalsrörelse. Vi ska försöka hålla er uppdaterade så långt det går, dels på Symf:s Facebooksida, där kortare information snabbt kommer på plats, dels via information till era lokalavdelningar, som också fått våra yrkanden i sin helhet.
En viktig del i yrkandena är naturligtvis lönenivåerna, inklusive ett yrkande om förstärkt OB-ersättning, och till detta kommer, liksom i den föregående avtalsrörelsen, ett yrkande kring nya medier. Att ge våra verksamheter möjligheter och verktyg att utnyttja nya tekniker för att synas och höras är oerhört viktigt för framtiden. Men det är också viktigt att vi i branschen tillsammans måste vara tydliga med att den utveckling vi vill se vare sig kommer per automatik eller är gratis.
Att sätta samman yrkanden inför en avtalsrörelse handlar mycket om att hitta gemensamma nämnare i förslag som gynnar oss alla. Detta hindrar inte att det är nödvändigt att ibland fokusera på frågor som främst rör en viss medlemskategori. Här finns exempelvis det segdragna arbetet att få principen om likställdhet mellan instrumentalister och sångare att bli verklighet. En ytterligare fråga, som i grund och botten rör oss alla, är villkoren för att frilansa. Om vi glömmer det ömsesidiga beroende vi har av varandra oavsett anställningsform, så kommer vi alla att förlora på det. I det sammanhanget så vill jag uppmana er alla som är lokalt förtroendevalda på arbetsplatsen att inte glömma att veckans vikarie inte först och främst är frilansare, utan Symfare. Hur vi tar hand om varandra på arbetsplatsen är något vi bör tala mer om och jag hoppas att detta kan bli en start för en sådan diskussion!

Men för att en avtalsförhandling ska bli meningsfull krävs något att förhandla om, vilket i sin tur kräver en rimlig finansiering av verksamheten. Det i sin tur förutsätter politiska beslut som bygger på kunskap om de värden vi representerar. Som alla vet är vi sedan länge inne i en process där den statliga musikpolitiken medvetet styr över delar av ansvar och beslutsfattande till regional och i vissa fall kommunal nivå. Detta ställer nya krav , både på dialogen mellan stat och region, men även på kunskap och resurser att hantera den nya modellen. På många håll i landet är dessutom osäkerheten fortfarande stor om hur regionkartan till slut kommer att se ut, vilket tyvärr kan innebära att en långsiktig planering av verksamheterna ersätts av politisk positionering mellan tänkbara deltagare i en ny region.
En fungerande regionstruktur är dock ingen garanti för stabilitet: i Västra Götalandsregionen, som ofta setts som en förebild, kommer oroande signaler kring finansieringen av både Göteborgssymfonikerna och Operan. Båda institutionerna har högt ställda krav på sig, vilket är helt i sin ordning! Men för att svara upp mot dessa måste huvudmannen ge långsiktiga besked om vilka ekonomiska ramar som gäller. Det kräver tydliga politiska beslut, inte partipolitisk pajkastning om vem som egentligen satsar mest.

Det går dock fortfarande att se framåt inom vårt område. I dagarna invigs ett helt nytt hus för musik och scenkonst, Spira i Jönköping. Det var ett tag sen detta hände i landet, och förhoppningsvis kan detta visa vägen för satsningar på andra håll. Stort grattis till våra vänner i Småland!

För några veckor sedan kom beskedet att vår tidigare frilansordförande Tora Stenar alldeles för tidigt lämnat oss. Toras arbete med och tankar kring hur vårt budskap bättre ska föras ut är lika aktuella som någonsin, och här har vi fortfarande mycket att bevisa.

Ha en fortsatt bra höst och när vi kommer så långt,
God Jul & Gott Nytt År!

Bosse Olsson,
förbundsordförande