Ledare/Debatt

Mot mörkare tider...

Att vi så här års bokstavligen går mot mörkare tider är inget nytt, men frågan är om detta även gäller vår verksamhet i bildlik mening? Några politiska beslut, eller brist på sådana, under hösten ger onekligen anledning till oro.

Skandal
När det gäller frågan om pensionerna på vårt område så har tydligen utredningsmaterialet hamnat i någon låda på regeringskansliet, eller vad som nu ligger bakom att inget händer. Visserligen var utredningens förslag på intet sätt optimalt. Bland annat skulle en stor åldersgrupp bland våra medlemmar i körerna hamna i en kläm i ett systemskifte med usla pensioner som följd – men beslutet, eller snarare ickebeslutet, som innebär att arbetet mot ett nytt pensionssystem stannar av gör absolut inte saken bättre. Våra företag får en fortsatt osäkerhet kring kostnaderna och stora delar av de inbetalda pensionsmedlen riskerar att fastna i systemet och aldrig komma frilansande musiker och sångare tillgodo. Att pensionsfrågan efter alla dessa år fortfarande inte får en seriös uppmärksamhet från regeringshåll är en skandal!

Musikplattformen
Ett annat tecken på likgiltighet från regeringshåll gentemot vårt område är hur förslagen i utredningen om en ny plattform för musik hanterats. I dag ser det ut som Statens Musiksamlingar kommer att byta namn till Statens Musikverk och inom sig bilda en enhet som ska fungera som musikplattform. Symf och andra organisationer som representerar både utövare och upphovsmän menar att utredarens första förslag var att skapa en fristående myndighet för musikområdet, något som också stöddes i alla remissvar.
Det viktiga är i och för sig inte namnet, utan att plattformen ska ägna sig åt levande musik, något som kan ifrågasättas utifrån de förslag som nu cirkulerar. Vi arbetar nu för en förändring av förslagen, något som sker via Federationen men även i samarbete med KLYS och andra organisationer.
Jag får också känslan av att våra arbetsplatser upplever ett alltmer ökande tryck på ekonomiska åtstramningar och effektiviseringstänkande från sina huvudmän. Vi ska inte begära ekonomiska gräddfiler jämfört med samhället i stort, men när kommer den dag då någon i anslagsgivande position säger att vi måste hitta en modell för anslag som faktiskt tar hänsyn till att personalkostnaden inom vårt område inte kan rationaliseras bort? Om så vore skulle åtstramningar få en annan innebörd, och effektiva, det är vi redan!

Kort avtal
När detta skrivs är vi på väg in i årets avtalsrörelse. Vad vi redan vet och är överens om är att avtalet kommer att bli relativt kort och löpa ut sista december 2011. I övrigt anser vår motpart Svensk scenkonst att det mesta redan är löst i avtalet med Teaterförbundet. Så enkelt är ju det inte, men när ni läser detta finns säkert mer information om hur långt förhandlingarna kommit. Informationen finns på www.symf.se

Musiksverige
En ny samarbetsplattform för musik har sett dagens ljus under hösten: Musiksverige. (www.musiksverige.org) Avsikten är att ta tillvara den kommersiella musikens intressen, då kanske någon undrar vad Symf gör i det sammanhanget? Jag tror att man är naiv om man sätter definitiva gränser för vad som är kommersiellt och ickekommersiellt och dessutom arbetar ju många av oss av och till inom klart kommersiella områden. Dessutom har vi från förbundets sida alla anledning att delta i det offentliga samtalet om musik och att bredda kontaktnätet mot andra organisationer och intressenter.

Slutligen, en eloge till våra vänner i Musikerförbundet som uppmärksammat de avtal som deltagarna i programmet Idol ”erbjudits”. Att utnyttja unga människors entusiasm och skaparkraft på det här sättet, det är lågt!

Även om det är tidigt:
En God jul och ett Gott Nytt 2011!

Bosse Olsson,
förbundsordförande