Ledare/Debatt

Frilansare, korister och digitalisering i fokus

När det började närma sig deadline för material till detta nummer av Symfoni hade undertecknad försökt förbereda ett antal varianter på ledare, ingen visste när och hur vi skulle landa i de centrala förhandlingarna. Men jag slapp ta till något av alternativen: torsdagen den 16 maj slöts ett nytt, treårigt avtal mellan Symf/Musikerförbundet och Svensk Scenkonst. Avtalet i sin helhet och kommentarer till detta kommer självklart så snart tiden tillåter, därför väljer jag att lyfta fram några av de viktigaste delarna.

Den nuvarande lönesättningsmodellen med divisorer för våra frilansare har under senare år visat sig vara ett stort problem. Modellen har varit oförändrad sedan 1996, och som alla vet har mycket hänt under åren, inte minst med en utveckling mot ett flertal lokala lönesystem. Förbundsstyrelse och kansli har därför tillsammans med frilansstyrelsen tagit fram ett förslag till systemskifte. De nuvarande divisorerna för olika typer av inställelser ersätts med en procentsats per inställelseform. Till detta kommer att procentsatsen ska beräknas utifrån den verkliga lönen på arbetsplatsen, vilket gör att olika fiktiva begynnelselöner försvinner och därmed det missbruk av systemet som tyvärr funnits på ett antal arbetsplatser. Glädjande nog kan vi konstatera att vår motpart insåg behovet av ett systemskifte kring lönesättningen, och även inser att vårt område nu och i framtiden är beroende av professionella frilansare med möjlighet att försörja sig på sitt yrke. Avtalet innehåller dels ett principbeslut om ett systemskifte, dels en utrednings- och fastställandeprocess som ska landa i att de nya bestämmelserna införs vid årsskiftet.

När det gäller villkoren för korister finns det ingen anledning att sticka under stol med att vi under ett antal avtalsrörelser haft svårt att få Svensk Scenkonsts förståelse för att föra frågorna framåt. Vad som kom fram under denna förhandlingsrunda var ett gemensamt behov av att helt enkelt öka kompetensen och kunskapen kring yrkesfrågorna. Detta kommer att ske i en arbetsgrupp där båda parter förbundit sig att representeras av företrädare med professionell yrkeskunskap, något som inte kommer att vara något problem för oss! Dessutom har gruppen mandat att lägga fram förslag till förändringar i koristernas avtalsvillkor. Av de arbetsgrupper som avtalats är denna prioriterad, och ett resultat ska redovisas under 2013.

Att hitta en reglering av digitala överföringar visade sig vara en utmaning. Att det till slut lyckades beror till stor del på att vår motpart insåg att en reglering måste formuleras utifrån en respekt för upphovsrätten som sådan. Den reglering som gjorts innefattar enbart den offentligstödda delen i avtalet, inte den del som omfattar musiker vid privatteatrar. Vi klargjorde tidigt att en sådan begränsning var en förutsättning för att komma vidare. Vad som regleras utan kostnad är i korthet följande:
• överföringar till vård/skola/omsorg utan begränsningar.
• streaming under sex månader från första tillgängliggörandet.
• on demand under 30 dagar.
Detta gäller enbart i fall där mottagaren inte betalar. Om så är fallet utgår ersättning enligt avtalet oavsett vilken form överföringen görs i.

Min uppfattning är att avtalet ger en god balans mellan rätten till ersättning och medborgarperspektivet, alltså kraven på att våra arbetsplatser ska ge ökad tillgänglighet till det vi producerar. Jag tror dessutom att detta gjordes i rätt tid. Om vi under ytterligare tre år saknat en reglering kring digitala överföringar hade risken varit stor för att verkligheten sprungit ifrån oss. Nu har vi fått ett verktyg som ger oss ett inflytande i hur den snabba tekniska utvecklingen på det digitala området ska hanteras framöver.
Om någon undrar över avtalets nivåer så ligger vi på ”märket” alltså i nivå med den övriga arbetsmarknaden. Mer exakt handlar det om 7,0% under en avtalsperiod om 37 månader.

Till sist vill jag tacka Symf:s jurist Åsa Kardelind för åren hos oss. Åsa lämnar oss till sommaren för att gå vidare i livet och vi önskar henne all lycka i framtiden!

Ha en bra sommar.
Vi ses och hörs till hösten!

Bo Olsson,
förbundsordförande