Ledare/Debatt

Plattform – regionalisering – medborgarperspektiv

Rubriken består av några begrepp ur två statliga utredningar som varit och är aktuella för oss. Den ena har jag tidigare tagit upp i denna spalt, nämligen utredningen om en ny musikplattform. Den andra heter ”Spela samman” och handlar om en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.

Viktiga dokument
Båda är viktiga för vårt område, och den ena kan egentligen inte läsas utan att man har läst den andra. Vad det handlar om är att föra besluten närmare vår publik (medborgarperspektivet) genom att decentralisera fördelningen av medel (regionalisering). Inom vårt område behövs därför en nationell överblick (plattformen).
(Detta är kortversionen, men mer finns att hämta på kulturdepartementets hemsida) För Symf är det givet uppdrag att vara remissinstans och svara och kommentera förslag som påverkar vårt område. Detta har vi huvudsakligen gjort dels på egen hand, dels via KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd. Trots sitt omständliga namn är KLYS i många frågor ett viktigt samordningsorgan på kulturområdet. (www.klys.se)

Ny remissinstans
De två nu aktuella utredningarna innebär dock att en ny remissinstans sett dagens ljus som företrädare för utövarna på musikområdet: FSM, Federationen Svenska Musiker. FSM ha redan lämnat sitt remissvar på utredningen om ny musikplattform (finns på www.symf.se) och kommer även att svara på regionaliseringsutredningen.
Federationen är som bekant ett gemensamt initiativ mellan oss och Musikerförbundet och lanseringen skedde i början på mars månad (se sid 19). Det verkar finnas både en nyfikenhet och en förväntan på vad detta nya initiativ kan bidra till när det gäller att föra professionella musikers talan och driva våra frågor!
Federationen hade sitt första styrelsemöte för några veckor sedan och ett nyhetsbrev från styrelsen finns att läsa på www.symf. se (på sikt kommer FSM att få en egen hemsida).
Jag är övertygad om att FSM på sikt har alla möjligheter att bli en betydelsefull röst i musiklivet, inte minst genom möjligheten för professionella utövarorganisationer från andra genrer att ansluta sig till samarbetet. Fler och fler kommer inse värdet av en plattform för professionella musikutövare som kan hjälpa oss att hitta våra minsta gemensamma nämnare och enas utåt i försvaret för ett levande musikliv.

Avtalsrörelsen
En ny avtalsrörelse närmar sig, och när detta skrivs pågår slutarbetet med förbundets yrkanden. Vid vårt årliga förbundsmöte den 18 maj kommer en del av dagen att ägnas åt en genomgång av yrkandena tillsammans med avdelningarnas representanter.
Jag vill dock lyfta fram några frågor som ryms inom våra yrkanden:
Förutom krav på en löneutveckling i paritet med andra områden så pekar vi på visstidsanställdas/frilansars problem med beräkningsunderlagen för daglön och de fortsatt orimliga relationerna mellan daglön för instrumentalister och korister. Vi vill också hitta gemensamma incitament för att säkerställa att fungerande lokala arbetstidsavtal verkligen sluts. Sist men inte minst vill vi uppmärksamma behovet av avtalslösningar som ger branschen möjlighet att utnyttja nya tekniklösningar och internets möjligheter, något vi tror ligger i båda parters intresse.

Nästa nummer av Symfoni kommer i september, så jag vill passa på tillfället att önska er alla en bra sommar!

PS. Har du synpunkter eller funderingar inför avtalsrörelsen? Skriv en rad till tycktill@symf.se DS.

Bosse Olsson,
förbundsordförande