Ledare/Debatt

Framtidens allianser

Ordet allians kan tolkas olika, men en definition är att en allians förutsätter en gemensam överenskommelse. Den betydelsen är viktigt att komma ihåg när nu diskussionen om en musikerallians tar fart på allvar efter beskedet att medel till en sådan kommer under 2008. Regeringens beslut i frågan är självklart positivt, men ger även upphov till ett antal frågor, inte minst när det gäller avgränsning: vilka genrer talar vi om, och hur balanserar man det institutionella musiklivets behov av yrkesverksamma frilansmusiker mot behovet hos den del av musiklivet som inte har fasta scener att stödja sig mot? Det här är frågor som vi som förbund måste driva, i samverkan och diskussion med andra aktörer på vårt område. Om en musikerallians ska kunna fungera på bästa sätt så krävs att vi gemensamt kommer fram till en modell som bygger på samsyn och grundar sig i just en gemensam överenskommelse! Ett steg i den här riktningen tar vi den 30 maj, då Symf, tillsammans med SMF och TF, bjuder in till ett samtal kring alliansmodellen hos Blåsarsymfonikerna i Nacka.

Även förhandlingsarbete går ut på att finna gemensamma överenskommelser, och just nu är vi på väg in i regelrätta avtalsförhandlingar på vårt område. En central fråga i dessa är det behov av förändrade arbetstidsregler som arbetsgivarsidan länge hävdat. Det ursprungliga motivet, att skapa enhetlighet på arbetsplatser där olika avtal innehåller olika arbetstidsregler, är högst rimligt och en förutsättning för verksamheten. Tanken på en genomsnittsberäknad arbetstid, något som redan finns på stora delar av arbetsmarknaden, är i sig ingen kontroversiell fråga. Vad som enligt Symf:s mening dock krävs är ett yrkesanpassat avtal, där hänsyn tas till vårt områdes unika förutsättningar. Inte minst gäller det skyddet av egen övningstid, och vi vet alla att daglig övning inte kan genomsnittsberäknas! Tyvärr målar vår motpart, Svensk Scenkonst, i många sammanhang upp en bild av Symf som totalt obenägna till varje form av förändring och anpassning till samhället vi verkar i. Vad förbundet hittills gjort vad gäller arbetsförhandlingarna är att, utifrån SvS förslag kring nya arbetstidsregler, svara med ett öppet diskussionsförslag för det fortsatta arbetet med ett nytt arbetstidsavtal, där förbundsstyrelsen också pekar på att ett nytt avtal inte kan tas framsom en ren tjänstemannaprodukt. Behoven är olika, och ska vi även här nå fram till en gemensam överenskommelse måste diskussionerna föras och förankras bland oss alla, arbetsgivare som arbetstagare, ute på arbetsplatserna. Förhoppningsvis kan en sådan diskussion slå hål på myten om den totalt omedvetne och förändringsovillige musikern!

I samband med diskussionerna om nya arbetstidsregler har även frågan om vår arbetsskyldighet kommit upp, och man kan ana att denna i mångt och mycket är än mer intressant för arbetsgivarparten. Även här är Symf öppet för en diskussion, men inte utifrån de förslag vi hittills fått. Att utveckla och anpassa musikerrollen är ett gemensamt ansvar för båda parter, men då krävs en definition som klart avgränsar uppdraget till yrkeskompetensen.

Frågan om vår framtida yrkesroll är kontroversiell, men därför också viktig. GSO:s oboist Björn Bohlin ger längre fram i tidningen sin syn på och sin vision för vårt yrke, något som är välkommet och förhoppningsvis ger upphov till en fortsatt debatt. Tänk till, reagera, och hör av er!

Sist men inte minst: Ha en bra sommar!

Bosse Olsson,
förbundsordförande