ledare

ÄNTLIGEN AVTAL

Den 23 april, nästan 10 månader efter föregående avtals utgång, slöts ett nytt riksavtal för en period om tre år fram till 30 juni 2004. Det är en lång tid av förhandlingar och det är förståeligt om den långa väntan väckt otålighet bland medlemmarna, som ju också måste invänta ett lokalt varv innan det märks i lönekuvertet.

En fråga, som i stor utsträckning bromsat förhandlingarna, är skillnaden i synen på lönebildningen mellan SYMF och TR. SYMF har krävt en höjning och likställighet av lägstlönerna i riksavtalet och därmed avsett grundlönen exklusive tillägg medan TR utgår från utgående bruttolön d v s inklusive alla tillägg, som då är ospecifierade. TR:s modell är alltså en låg lägstlön och däröver företagsanknutna eller individuella löner på en högre nivå, där det egentligen inte framgår vilka prestationer man köper. Det är ju en i och för sig modern syn på lönebildning, som som är ganska allmän på arbetsmarknaden, men SYMF hävdar att vår bransch inte är jämförbar med andra privata eller offentliga branscher. De tillägg utanför grundlönen och som är knutna till speciella prestationer är, oavsett om de är individuella eller schabloniserade, föränderliga över tiden och bör därför inte vara en odefinierad del av en utgående lön, som samtidigt betraktas som en slags grundlön.
Dessutom anser SYMF att en så genomgripande eventuell förändring av lönebildningen måste utredas mycket grundligt och inte i all hast i en förhandlings elfte timme. Resultatet i avtalet av dessa diskussioner blev som i så många andra fall en kompromiss, innebärande att nuvarande lönesyn med grundlön plus tillägg består och att en gemensam lägstlön, nämligen den som gäller orkestermusiker tutti, införs i alla delar i avtalet. Däremot höjs denna enbart med procentuppräkningen 2,8 % varje år.

Det är glädjande att det mycket gamla kravet på lika lägstlön för alla musiker och sångare äntligen hörsammats och samtidigt trist att nivån inte gått att justera. En ljusning härvidlag kan vara att båda parter i anslutning till överenskommelsen förbundit sig att under avtalsperioden se över lönebegrepp och definitioner och därmed också nivå på ingångslönen.

Utöver dessa frågor skall också parterna under avtalsperioden påbörja ett förändringsarbete kring arbetstidsfrågor och kompetensutveckling. Detta skall senast 31 december 2003 resultera i ett nytt arbetstidsavtal, som om det kommer till stånd, belönas med 2% sista avtalsåret.

Dessa uttalanden är viktiga och arbetet måste påbörjas snarast möjligt och med största allvar och energi från vår sida. Det kommer att innebära mycket förhandlingsarbete trots att själva avtalet är undertecknat, men här finns också en chans att i någon mån nå den framgång vi inte nådde i själva avtalsförhandlingen.


Olav Gullbransson
Förbundsordförande