ledare

STRESS


En forskningsrapport om orkestrarnas psykosociala arbetsmiljö har nyligen utgivits av Statens institut för psykosocial miljömedicin. Bakom rapporten står Yvonne Liljeholm Johansson, som i sin forskargärning kan dra nytta av en lång erfarenhet som musiker. Detta gör henne naturligtvis särskilt lämpad för denna undersökning av stressfaktorer i det vardagliga orkesterarbetet både när det gäller fast anställda och frilansare.

Det har tidigare skrivits många avhandlingar om medicinska problem inom musikeryrket. Dessa har t.ex. behandlat belastnings- och hörselskador, stress och rampfeber i själva konserttillfället, men Yvonnes rapport torde vara den första som tar ett grepp om hela den psykosociala arbetsmiljön såsom förhållandet till kolleger, dirigenter och arbetsgivare likaväl som kvalitetskrav och fysiska påfrestningar och de sociala effekterna av arbetetstider och planering etc.

Målsättningen med rapporten, som är en delrapport och alltså får en uppföljning, är att "utveckla modeller och former för arbetsgivaren att finna lösningar som leder till att kvaliteten bibehålls och att negativa sociala konsekvenser och hälsokonsekvenser för den enskilde minimeras". Det är en ambitiös målsättning som nästan kan beskrivas som en vision om man betänker de okänsliga och förödande krav som ställs från arbetsgivarnas sida för närvarande i fråga om arbetstider. Mot denna bakgrund bedömer jag rapporten och kommande uppföljning som utomordentlig viktig.

Den har också bäring på arbetsmarknaden som helhet. Det finns ju andra yrken utanför musikområdet som är yrkeskrävande och utsatta på liknande sätt. För dessa och för oss innebär det faror med de nya trenderna på arbetsmarknaden mot en större del visstidsanställningar, flexibilitet och individuella lösningar o.s.v. trots de skönmålningar som görs av företrädare för det globala IT-präglade arbetslivet främst på arbetsgivarsidan. Från den sidan är man inte alltid så mån om medarbetarnas psykosociala hälsa. Se bara Lears flyttning från Bengtsfors till Volvo i Göteborg och den arrogans som uppvisades från ledningen och de från USA inhämtade arbetsledarna vid flytten och starten av den nya fabriken i Göteborg.

Rapporten heter "Orkestrarnas psykosociala arbetsmiljö" Nr 283 1999 och kan beställas av IPM Statens institut för PSYKOSOCIAL MILJÖMEDICIN, biblioteket. Tel 08/728 64 00, fax 08/34 41 43. Den kostar 166:-. Skaffa den till avdelningen!


Olav Gullbransson
Förbundsordförande