ledare

FÖRNYELSE


Den 18 maj i år fick SYMF genom beslut i extrakongressen ett nytt organisatoriskt innehåll. Riktlinjerna till det förslag, som ombuden hade att ta ställning till, drogs upp vid förra årets ordinarie kongress.
 Avståndet i tid mellan dessa begivenheter har varit nyttigt på så sätt förbundsstyrelsen getts tillfälle att fila på detaljer i förslaget och medlemmarna möjlighet att begrunda konsekvenserna.
 Det var också en kunnig och insatt skara som efter en kort men livlig debatt tog beslutet om den nya organisationsformen.

Debatten rörde huvudsakligen sammansättningen av förbundets högsta beslutande organ: kongressen.
 Det är klart att en bantning av antalet kongressombud, som dessutom väljes  på annat sätt än hitintills, kan se ut som en demokratisk försvagning, men ser man till helheten så bör man finna att de halvårsvisa branschrådsträffarna och årsvisa representantskapen tillsammans med kongressen snarare förstärker demokratien. Resultatet blir en slags ständig "kongress" som kontinuerligt kan diskutera och bereda ärenden. Det sista decenniet har visat att arbetsmarknaden förändras i accellererande takt. Att ständigt ha en beredskap för att snabbt kunna manövrera SYMF-skutan vid förändringar i vår omvärld var också en viktig bevekelsegrund för förändringen.

Samma dag som extrakongressen hölls också ett avtalsråd. Det blev på sätt och vis en början av det nya sättet att arbeta genom att de olika branscherna lade fram sina synpunkter på avtalet för förbundsstyrelse och avtalsdelegation  Viktiga branschfrågor som t.ex. lönefrågan för länsmusiken och vissa del II-avdelningar som inte haft framgång i de tidigare lokala förhandlingarna saamt utjämningen i förhållandet till musikerna för sångarna i del III belystes. Vissa frågor var också övergripande som exempelvis kravet på en gemensam lönestatistik, arbetstidsfrågor och den så kallade kåpan d.v.s. kompletterande ålderspension. Den sistnämnda är viktig med tanke på det nya pensionssystemet, som är ofördelaktigt för alla med lång studietid och förhållandevis låg lön, till exempel musiker och sångare.
 Se inte detta som en uttömmande redovisning av våra krav i avtalsrörelsen utan som exempel på frågor av hög prioritet.

Jag förstår att många undrar varför inte avtalsförhandlingarna startar. Från SYMF:s sida är vi sedan avtalsrådet beredda att börja, men frånsett vissa överläggningar i fråga om instrumentkostnader har vi ännu (5/6) inte kommit till skott.

Däremot kan inte sommaren hejdas. ty göken har galt i öster och väster och jag önskar samtliga medlemmar inom SYMF en trevlig sommar och dito välbehövlig semester!

Olav Gullbransson
Förbundsordförande