ledare

Ett samlat agerande &
ett engagerat inlägg

De pågående förhandlingarna om ett nytt och helt förändrat arbetstidsavtal närmar sig mer och mer ett slutligt avgörande. Den här ledaren skrivs dagen innan nästa träff med arbetsgivaren, TR. Hur Teaterförbundet ser på situationen kan jag inte svara på, däremot så har SYMF tillsammans med Svenska Musikerförbundet ställt sig bakom ett samlat agerande i form av en gemensam förhandlingsdelegation. Dessutom har vi enats med SMF om ett dokument där vi klargör vår ståndpunkt i den pågående förhandlingsprocessen. Det anser jag vara mycket både glädjande och betydelsefullt inför framtiden. Ni vet ju sedan tidigare att det är min käpphäst att försöka medverka till förändrade och förbättrade relationer mellan de båda musikerförbunden. Det är faktiskt inte bara fråga om någon sorts organisationsförändring som de ansvariga inom respektive förbund pysslar med som något självändamål. Nej, det är faktiskt så att det har stor betydelse inför framtiden för alla musiker oavsett genre eller förbundstillhörighet. ”Enade vi stå men söndrade vi falla” är en devis som faktiskt håller.

Vid det senaste styrelsemötet i NMU, NordiskMusikerUnion, som avhölls i Stockholm i början av januari beslutades att man skulle arrangera någon form av temakonferens under kongressperioden. Tanken är att hålla den första konferensen under 2004. Temat skall då vara ”Symfoniorkestrar”. Alltså en bra möjlighet att inom ramen för det nordiska samarbetet få både in- och utblickar i hur det ser ut i omvärlden. Det kan handla om allt mellan himmel och jord av frågor som berör verksamheten. Tanken är att NMU ska bjuda in spännande personer som föreläsare och inspiratörer. Varje förbund ska sedan vara representerat av fyra / fem deltagare.

När det gäller nyrekryteringen till kansliet kan jag inte avhålla mig från att lämna en delrapport. Vi har av mer än fyrtio sökande vaskat fram ett ”finalheat” bestående av tre personer. Det verkar finnas goda möjligheter att hitta en utmärkt medarbetare. Det sista avgörandet äger rum i samband med nästa Förbundsstyrelsemöte den 3 och 4 februari.

En del av förstärkningen av kansliet vill vi nyttja till att vi , SYMF, får resurser att själv ta initiativ till och genomföra utredningar och projekt och inte som hittills enbart vara en remissinstans som reagerar på och kommenterar material som andra fabricerat. I det här sammanhanget kan jag berätta att Ett samlat agerande & ett engagerat inlägg inför den utredning som Kulturdepartementet ska genomföra under året, har Bo Olsson vår vice ordf och jag, ”bjudit in” oss själva till departementet. Vi fick då tillfälle att under ett par timmars tid ge en bild av hur vi ser på situationen. Oss veterligen är detta ett nytt sätt att hantera verkligheten, i varje fall för SYMF. Märk väl att vid vårt besök i början av januari hade man ännu inte fastlagt utredningsdirektiven och inte heller utsett utredare. Det kommer att vara en enmansutredning.

Läs och begrunda för övrigt den engagerade insändaren från vännerna Håvard och Ulf, verksamma i Gävle respektive Norrköping. (Det finns grader även i helvetet så om rätt ska vara rätt så är faktiskt lägstlönen 15 134:–. Detta förändrar på inget sätt situationen men som sagt, rätt ska vara rätt.) Jag förväntar mig fler lika engagerade synpunkter i frågan. Till exempel, ska det statliga ansvaret öka enbart beträffande symfoniorkestrarna? Är situationen vid musikteatrarna och länsmusikstiftelserna annorlunda? Etc etc. Fortsättning följer.
Även på min ledare, men inte förrän i nästa nummer.

Till dess, lev väl hälsar
Peter Höglund
Förbundsordförande