Ledare/Debatt

Ett nytt musiklandskap?

I kölvattnet efter kulturutredningen och debatten om Rikskonserters vara eller inte vara, tillsattes den 29 oktober ifjol, ytterligare en utredning. Nu var det behovet av en ny nationell plattform för musik som skulle utredas. En positiv tolkning av uppdraget är att regeringen bedömde frågan som brådskande, eftersom utredningen ska överlämnas senast den 15 februari i år!
Utredaren skulle lägga särskild vikt vid att undersöka behoven av att skapa en nationell överblick, att öka kompetensutvecklingen och stärka den internationella samverkan på musikområdet. Detta med målsättning att skapa ”en ny plattform för musiken som kan komma hela landet till del.” För den som så vill finns direktiv och mer information på www.sou.gov.se/ musikplattform

Viktig nationell överblick
Från Symfs sida har vi, tillsammans med Musikerförbundet, lämnat synpunkter på utredningen. De finns i sin helhet på vår hemsida. Ett tungt skäl till att vi välkomnar förslaget om en ny nationell plattform är att den så kallade portföljmodellen kräver just en nationell överblick. Portföljmodellen innebär i korthet att de musikpolitiska besluten och prioriteringarna förs ner på regional nivå. Utan nationell samordning riskerar vi att hamna i en situation med nationell segregering inom vårt område. Regionalt och lokalt godtycke kan komma att avgöra den enskilde medborgarens möjlighet att ta del av och delta i ett levande musikliv.
När utredningen lämnas kommer den sannolikt att gå ut på remiss och då finns möjligheter till ytterligare kommentarer från vår sida. Hör gärna av er till undertecknad om ni har synpunkter!

Värdet av egna musiker
På tal om regionala prioriteringar kom i dagarna beskedet om att den sista anställda stråkkvartetten i landet, Ginestrakvartetten i Halmstad, kommer att försvinna. Musik i Halland har naturligtvis all rätt att både besluta och respekteras för sina beslut och prioriteringar. Men återigen tror jag att man glömmer bort det stora värdet i att ha yrkesverksamma musiker fast knutna till sin region. Om de vackra målsättningarna med en musikplattform för hela landet ska bli verklighet måste professionella musiker ges möjlighet att vara verksamma även utanför storstadsområdena. Tillfälliga projekt och gästspel, oavsett hur god kvalitet de representerar, kan aldrig ersätta det mervärde de ”egna” musikerna ger på lokal och regional nivå.

Över till något glädjande: GWO, Göteborg Wind Orchestra, återuppstår! Än är inte alla långsiktiga frågor lösta och situationen för musikerna inte heller optimal, men att verksamheten nu återupptas är ett bevis för att orkesterns egna insatser för sin överlevnad verkligen lönat sig. Även den politiska processen, som till en början tedde sig hopplös, har visat att det lönar sig att kasta prestigen och sätta sig ner och samtala. Tack till alla inblandade, ingen nämnd och ingen glömd.

Avtalsrörelsen
Sist men inte minst, förbundsstyrelsens och kansliets arbete inför avtalsrörelsen fortsätter, och vi återkommer med mer information när våra yrkanden är färdigformulerade.

Bosse Olsson,
förbundsordförande