Ledare/Debatt

Vi under skatter dignar ner...

Jag tror detta är första gången denna tidning citerar Internationalen, men de konsekvenser skattelagstiftningen får, dels för våra frilansare, dels för branschen som helhet, börjar nu bli skrämmande tydliga. Efter en revision vid ett av de företag där förbundets medlemmar är verksamma är det tydligt att den fromma förhoppning som på en del håll fanns om att frilansande musiker och artister inte personligen skulle drabbas av restskatt och skattetillägg vad gäller resor och boende, eftersom felet ligger hos företaget, nu raserats. I ett tidigare fall slapp artister och musiker undan, men i det nu aktuella ansåg skattegranskarna att även de anställda skulle ”straffas”.
En upptaxering med femsiffriga belopp är inte ovanlig, och i några fall överskrider värdet av löneförmånerna den faktiska lönen. Vi ifrågasätter inte det formella handläggandet, men när kartan inte stämmer överens med terrängen måste något göras, och det snabbt! Om inget sker riskerar vi en utarmning av det nationella musiklivet och en plågsam sotdöd för de professionella frilansmusikerna som yrkesgrupp. Problemet ligger på en nationell nivå, och därför måste det vara upp till ansvarig minister och departement att som en första åtgärd öppet redovisa sin syn på detta!

I slutet av januari fick representanter för samtliga våra avdelningar möjlighet att delta i en exklusiv hearing kring den pågående och snart avslutade orkesterutredningen. Både utredaren Astrid Assefa och sekreteraren Fredrik Österling deltog, och presenterade ett omfattande underlag. Den följande diskussionen visade tydligt att många av de slutsatser som kunde anas är kontroversiella, och min förhoppning är att utredningsteamet fick ytterligare material inför sin slutpresentation 27 mars. En gemensam slutsats blev att alla inblandade måste ta sitt ansvar för att undvika att hamna i en vulgärdebatt, något som inte minst en ur sitt sammanhang tagen arbetstidsdiskussion lätt kan leda till!

I detta nummer publiceras ett genmäle angående en tidigare artikel i Symfoni om förhållandena vid Malmöoperans kör. Tonläget är högt, och en del av detta kommenteras på annan plats i tidningen. Jag tror dock inte att en fortsatt polemik löser de problem som kan anas under ytan. Från förbundets sida är vi fullt beredda att som ansvarstagande part sätta oss ner och gemensamt analysera de eventuella problem som drabbat arbetsplatsen. Det är min förhoppning att detta synsätt delas av Malmö Opera och Musikteaters ledning!

Bosse Olsson, förbundsordförande